Cu si despre lumini

La inceputul secolului XXI, lumina a devenit mai putin o necesitate. Da-mi voie sa iti explic.
Acum o suta de ani, sa spunem, lumanare nu putea fi considerata un moft. Astazi, in schimb, da. Parfumata, colorata, cu culori alternante(cele din carbon parca), forme care si care.
Industria luminilor o putem imparti in doua: cea ambientala si de stricta necesitate.
O dezbatere foarte interesanta o creaza influenta luminii asupra omului. Savanti importanti au efectuat o serie de teste si experimente, in urma carora s-a aflat faptul ca diferitele tipuri de lumini ne influenteaza starea de spirit.

 Stiai ca lumina iti influenteaza starea de spirit?
Descoperirea a fost facuta in urma unei cercetari privind inflluenta mediului inconjurator asupra omului, scrie dailymail.co.uk.


Becul incandescent ne lasa cu impresia ca exista de cand timpul. Dar nu-i asa. Pe hartie, inventatorul Thomas Edison ar fi creat primul bec de acest tip in secolul XIX. In prezent, acest bec a fost detronat de noile revelatii in domeniu. Becul incandescent, in pofida istoriei sale, lumineaza prin incalzirea creata de trecerea curentului printr-un filament, acesta incingandu-se la temperaturi. Asadar, consumul de energie este mare, randamentul mic, si durata de viata a filamentului foarte mica. Ca sa nu mai vorbim de culoarea galbuie, bolnavicioasa si umbrele prea bine conturate.

Becul CFL(Compact Fluorescent Light): fiind considerat becul secolului XXI, el are proprietatea de a-ti lumina nevoile pentru mii si zeci de mii de ore, cu un consum minim de energie electrica. Exploatarea unui bec CFL ne ofera o calaie, laptoasa, curata, moderna.

Becul tip LED(Light Emitting Diode): ne ofera o durata de viata foarte mare, raport lumen/W excelent, consum de energie foarte scazut, emana putina caldura si pretul accesibil. Aceste castiguri fac din becurile cu LED o alegere foarte inteleapta. Sa nu uitam ca ele pot lumina camera in cele mai frumoase nuante de alb, rosu, albastru, verde, s.a.. Daca esti o persoana tanara, activa, plina de viata, le vei adora. Mai multe detalii gasesti aici.


Becul cu Halogen este fratele mai eficient al becului incandescent normal. Avand dimensiuni reduse, el ne multumeste cu o eficienta de 10 pana la 30 de lm/W. Se incalzeste mai mult decat becurile obisnuite, insemnand desigur ca si temperatura culorii este mai ridicata. Companii precum Osram, sau Philips l-au adaptat cu succes pentru uzul casnic.