Materia prima

In prezent ma axez pe foi cartonate intarite si imprimate cu diverse modele si lemn de consistenta scazuta.
Ca si contra-greutate folosesc ciment turnat intr-o forma.
De asemenea, mai folosesc si materiale reciclate precum: sticle aluminiu/plastic de apa minerala, si ce mai gasesc interesant prin casa. Fasungurile, stecherele si intrerupatoarele fie le am deja, sau le cumpar din hipermarketuri cum ar fi Cora sau Carrefour.

Pe viitor intentionez sa lucrez si cu materiale textile.
Idei, indemanare si rabdare am, dar cel putin deocamdata nu detin ustensilele necesare.


Hartia creponata/cartonul: impreuna cu un bec CFL(de pana in 25W, dar recomandat de maxim 15W, in functie de caz), putem sa vorbim de o veioza ECO, care poate infrumuseta pana si cea mai timida incapere, prin lumina ambientala deosebit de calma.

Materiale textile: nu exista limite in ceea ce poti crea. Orice culoare, sau forma.
Ai o camasa veche? O poti folosi! Un cearceaf vechi? La fel. Plus ca abajurul creat din material textil are un mare beneficiu: acesta se poate spala, lungindu-i viata. Sunt sigur ca ati gasit pe site-uri de vanzari, veioze cu decenii in spate. Acestea din urma pot fi confundate cu vinul: in anumite cazuri, devine mai bun odata cu trecerea anilor.

Alte materiale: precum sticle de bauturi fine, parfumuri, compact discuri, diverse plasticuri, etc. Am gasit acum cateva zile undeva prin casa, o cutie cu un neon pentru masina. In cutie am descoperit un neon subtire si lung de aproximativ 35cm, un intrerupator si desigur, partea electrica(starter+drosser) necesara aprinderii neonului. Tubul de neon este indeajuns de subtire incat sa intre CD-uri pe el. iata cum putem crea o veioza superba folosind un neon de masina si un pachet de cd-uri.

Elemente decorative: Din nou, singura limita o reprezinta imaginatia noastra.
Fie ca vorbim de un lantic din argint(sau orice alt metal inoxidabil), aruncat de jur imprejur pe abajur, sau atarnam cativa ciucuri simpatici, dar eleganti, insertii de piele, sau coasem cateva cristale Swarovsky in colturi, micile detalii intotdeauna au facut marea diferenta.

In comentariile acestei pagini mi-as dori enorm sa iti vad creatiile. O sugestie, sau parerea ta sincera ar fi la fel de binevenite. Multumesc anticipat.


--
In continuare voi prezenta cateva sfaturi utile si metode pentru crearea cadrului care defapt reprezinta cea mai complexa parte din procesul crearii unei veioze.

Varietatea materialelor pe care le poti folosi difera la fel de mult ca aspectul final. Acestea pot fi din lemn, sarma de nichelina(cea folosita pentru plite electrice), plastic, sau chiar carton.

Fiecare material isi are atat avantajele, cat si dezavantajele sale, dupa cum urmeaza.


Sarma de nichelina este perfecta pentru abajururi cu material textil, deoarece are proprietati elastice. Un al doilea avantaj este acela ca intinde excelent materialul si este foarte usor de creat forme rotunjite din aceasta sarma. Dezavantajul ei ar fi ca este foarte greu de lipit si necesita cositor. Totusi, ramane un element ideal pentru formele rotunde. Din nichelina se poate crea foarte usor o sfera.

Sarma de cupru: este foarte usor de indoit in forme de orice fel, dar e extrem de greu s-o pastrezi dreapta, fara cute.

Sarma otelita: este unul din materialele preferate de mine. Are elasticitatea nichelinei, si plasticitatea sarmei de cupru, devenind perfecta pentru o gama foarte variata de creatii. Personal recomand sarma de 0,7-0,8 mm, pe motiv ca odata adusa intr-o anume forma, sunt sanse foarte mari sa ramana asa pentru multa vreme, cu conditia sa nu o deranjam cu forte mecanice prea mari.

Lemnul: Avantajul acestuia este ca nu are proprietati plastice. Evident ca daca vrem curbarea acestuia, se poate foarte simplu imbibandu-l in apa fierbinte, apoi incetul cu incetul aplicand curbarea. Cioplirea lemnului este un al doilea mare avantaj. De obicei cadrul din lemn se foloseste impreuna cu hartia sau cartonul. El se lipeste atat usor, cat si uniform de carton/hartie, cu un minim de efort. Desigur, dezavantajul este ca ne permite doar crearea de forme geometrice simple, in care va predomina "dreptul".

Plasticul, care si asa ne murdareste frumoasa planeta albastra este materialul ideal(parerile sunt impartite!) pentru un ecologist.
Fie ca taiem in fasii o sticla de apa minerala sau suc, apoi incalzim pe aragaz intr-o forma abstracta, sau cu foarfeca ii oferim direct o forma placuta vederii, plasticul are proprietatea de a colabora cu noi, in timp ce ne ofera vaga satisfactie ca salvam planeta intr-un mod placut: infrumusetand-o. Un dezavantaj(nu foarte mare as spune eu): devine prea maleabil la temperaturi foarte mici, rezultand imposiblitatea folosirii acestuia cu becurile clasice incandescente, cu halogen,etc. Dar nici o problema. Becul CFL(Cold Fluorescent Light) functioneaza cu o minima propagare de caldura, si se gaseste in comert in enorm de multe forme si culori. Sa nu uitam ca becul CFL este becul ECO, acesta avand un raport consum / lumen excelent.
Multi ar spune ca sunt prea visator, dar sa nu uitam ca lucrurile mari se realizeaza cu pasi marunti(Pavel Corut - Arta succesului)! In viitor planuiesc sa aprofundez acest subiect surprinzator de complex.



Am omis ceva? Contacteaza-ma si nu te zgarci la detalii.
Aceeasi regula se aplica si in cazul unui articol care iti apartine.